Center mobilnosti d.o.o.

KOZAMURNIK Center mobilnosti d.o.o.

PE Bukovska vas 15 2373 Šentjanž

gsm.: 041 607 298

AMZS test 50 letnih pnevmatik dimenzije 205/55 R16 V

Za 50 let objave testov pnevmatik - nemški avtomobilski klub ADAC je prvi test pnevmatik opravil in objavil leta 1973 - smo avtomobilski klubi in potrošniške organizacije, ki sodelujemo pri testih pnevmatik - AMZS že več kot četrt stoletja-, pripravili test 50 letnih pnevmatik dimenzije 205/55 R16. Ta jubilejni test pnevmatik ne označuje le pomembne obletnice, pač pa je tudi prvi test pnevmatik, pri katerem so v skupno oceno vključena tudi trajnostna merila; na ta način bomo pnevmatike ocenjevali tudi v prihodnjih letih. Po novem bodo pnevmatike na naših testih dobile skupno oceno, ki je sestavljena iz dveh glavnih meril - merila varnosti na cesti in merila okoljevarstvenih lastnosti. Ker je varnost na cesti najpomembnejše merilo, ima v skupni oceni 70-odstotni delež, okoljevarstvena merila pa 30-odstotnega.  
 
Merilo varnosti na cesti je sestavljeno iz že znanih posameznih meril oziroma kriterijev. Oceno pnevmatike na suhi cesti dobimo tako, da ocenimo in izmerimo stabilnost v vožnji, vodljivost in zaviranje posamezne pnevmatike, oceno na mokri cesti pa tako, da izmerimo zavorno pot, hitrost ob splavanju (vzdolžnega in prečnega), ter smerno in bočno vodljivost.
Novo merilo okoljevarstvenih lastnosti vključuje nekaj že doslej znanih meritev in ocen, kakršne so predvidena prevožena razdalja, poraba goriva in glasnost (tako v potniški kabini kot zunanja), ki smo jim dodali lastnosti, kot so obraba gumenega dela z odmetom delcev, teža oziroma masa pnevmatike, upoštevali pa smo tudi trajnostni vidik pnevmatik, pri katerem smo preverili, kje pnevmatike izdelujejo in kakšne okoljske certifikate imajo tovarne ter pnevmatike. Pri tem smo bili pozorni tudi na gumene nitke na površini novih pnevmatik, ki po nepotrebnem onesnažujejo okolje, pnevmatike pa smo preskusili tudi na škodljive snovi, kot so nitrozamini (potencialno rakotvorna snov) in policiklični aromatski ogljikovodiki (PAH). Dobra novica je, da v nobeni pnevmatiki te škodljive snovi niso bile prisotne v zdravju nevarnih koncentracijah. 

A tokratni test je pokazal tudi nekaj občutnih slabosti. Največja je zagotovo absolutno prevelika razlika v varnostnih lastnostih med preskušenimi pnevmatikami. Te razlike morajo uporabniki vzeti resno, saj lahko pomenijo razliko med izognitvijo trku, drobnimi poškodbami odbijača ali hujšimi telesnimi poškodbami, če pride do trka. 

Rezultati testa: le petina z oceno dobro!


Deset od 50 preskušenih pnevmatik je dobilo skupno oceno dobro oziroma zelo priporočljivo. Takšno oceno si zaslužijo le pnevmatike z uravnoteženimi lastnostmi, ki nimajo večjih slabosti pri varnostnih merilih - ta imajo namreč v skupni oceni 70-odstotni delež in bistveno vplivajo na skupno oceno. 21 preskušenih pnevmatik, ki je dobilo skupno oceno priporočljivo, se je izkazalo z nekaj izrazitimi slabostmi pri enem od obeh glavnih ocenjevalnih meril, ki jih dobre lastnosti pri drugem glavnem ocenjevalnem merilu niso mogle popraviti. 
Preostalih 19 pnevmatik je dobilo skupno oceno priporočljivo z omejitvami ali ni priporočljivo: te pnevmatike so pokazale izrazite slabosti pri enem ali pri obeh glavnih ocenjevalnih merilih. 
Sedem zadnjeuvrščenih pnevmatik se je odrezalo tako slabo, da odsvetujemo njihov nakup. Izrazite pomanjkljivosti so pokazale predvsem pri varnosti, ki je najpomembnejša lastnost pnevmatike; večinoma so imele te pnevmatike velike težave na mokri cesti, slabosti pa so posledično znižale skupno oceno teh pnevmatik.
vir: https://www.amzs.si