Vulkanizerstvo Boris Kozamurnik s.p.

PE Bukovska vas 15 2373 Šentjanž

gsm.: 041 607 298

AMZS test zimskih pnevmatik za leto 2016

Zveza avtoklubov, med njimi je tudi slovenski AMZS, pred zimsko sezono tradicionalno objavi teste zimskih pnevmatik. Tokrat so testirali dimenziji 185/65 R 15T (citroën berlingo, citroën C3, dacia duster, kia ceed, nissan note, mazda2, opel corsa, peugeot 208, renault clio ...) in 225/45 R 17H (audi A3/A4, BMW serije 1, 2, 3, opel astra, peugeot 308, VW golf ...). Konkurenca je bila nekoliko okrnjena, saj so teste opravili še preden so nekatere znamke na trg dale najnovejšo generacijo svojih izdelkov. Tako test tokrat ne vključuje znamk Continental, Fulda, Semperit in Sava.

Opravili so tudi test celoletnih pnevmatik (205/55 R16 V)

185/65 R 15T (do 190 km/h)

Gre za zelo razširjen tip pnevmatik, ki jih najdemo na pestri paleti vozil. Osnovni pogoj je bil, a imajo na obodu najmanj oznako C za oprijem na mokrem. Kot testno vozilo so uporabili renault clio, testirali pa so na različnih lokacijah po Evropi, odvisno od kategorije meritve. Izmed 15 ocenjevanih pnevmatik sta le dve (goodyear ultragrip 9 in michelin alpin A4 dobile oceno "zelo priporočljivo." Gre za zelo uravnoteženi pnevmatiki brez očitnih slabosti, ob tem pa je ultragrip najboljša pri porabi goriva, alpine pa pri nizki obrabi. Prav tako se obe izkazujeta z zelo dobrimi lastnostmi obnašanja na suhi in - kar je še veliko bolj pomembno - na mokri cesti. Brez težav opravita tudi s snegom na cesti in sta dobri na poledeneli cesti. 

185-15
(Foto: AMZS)
Nadaljnih 11 pnevmatik je prejelo oceno "priporočljivo," kar pomeni da je bila morda katera izmed njih v kakšni kategoriji celo boljša od prvakinj, a je imela hkrati vsaj eno bolj očitno slabost. Še najbližje najboljšima pa sta bili nokian WR D4 in vredestein snowtrac 5. Na spodnjem delu te skupine so pnevmatike znamk Uniroyal, Barum in Viking, pri katerih so bile očitne slabosti pri zaviranju ali na mokri stezi. AMZS pa je z oznako "ni priporočljivo" ocenil pnevmatiki firestone winterhawk 3 in kleber krisalp HP2, kjer so ugotovili prevelike slabosti na mokri cesti, še posebej pri bočni vodljivosti (ovinki).


225/45 R 17H (210 km/h)

Gre za tip pnevmatik za bolj športna vozila, o čemer priča tudi nizek presek. Test so opravili z VW golfom GTI. Verjetno je tudi odsotnost omenjenih proizvajalcev vodila k temu, da je oceno "zelo priporočljivo" prejela le ena pnevmatika izmed trinajstih in sicer dunlop winter sport 5. Izkazala se je kot zelo uravnotežena v vseh pogojih vožnje.

225-17
(Foto: AMZS)
S precejšnjim razmakom je sledila pirelli winter sottozero 3, ki pa je spadala v skupino desetih pnevmatik z oceno "priporočljivo." Oceno priporočljivo z omejitvijo pa sta prejeli pnevmatiki matador MP92 sibir snow in BF goodrich g-force winter zaradi slabosti na mokri stezi. Ocene "ni priporočljivo" v tej kategoriji niso podelili.